fbpx

Yesterday I was in Lloret de Mar for the first time in order to evangelize.

I had a great time. At first I was quite tense because I was walking around alone.

Toen ik de auto achter een groot flatgebouw geparkeerd had zag ik dat op bijna alle balkons jongeren stonden. Je krijgt dan gelijk wel een indruk van hoe groot het daar is. Die flat bestond zeker uit 300 appartementen. In Lloret bleken zeker wel 10 discotheken te zijn, veel cafés en snacktenten. De meeste uitgaansgelegenheden bevinden zich in 1 straat of vlak ernaast. Er lopen duizenden jongeren op straat uit allerlei verschillende landen: Spanje, Italie, Frankrijk, Duitsland, Nederland. In het midden is er een groot plein.

Ik had me voorgenomen vooral lollies uit te delen en de gesprekken kwamen toch wel snel op gang. Ik had mijn polo aan met de tekst “Jesus:’Those believing in Me will never thirst’. Soms merkte ik dat mensen achter me gniffelden, maar omdat de reactie in het Spaans was wist ik niet of het om mij ging of niet.

Het eerste gesprek was met twee jongens uit de Achterhoek. Ze waren hier meer voor het weer dan voor het uitgaan gekomen. Helaas kon ik ze niet heel veel meegeven in het gesprek, maar voor mij was het ijs gebroken. Ook konden de jongens me meer vertellen hoe het uitgaansleven in elkaar zit. Elke discotheek heeft bezoekers uit een bepaald land of bepaalde landen. Graag wilde ik vooral naar de disco’s gaan waar veel Nederlander komens en naar het grote plein, omdat dat een mooie standplaats zou kunnen zijn voor de toekomst. Ik ging nu naar dit plein om te zien wat voor jongeren hier kwamen. Hier ben ik geen Nederlandse jongeren tegen gekomen. Wel had ik een heel mooi gesprek met een Marokaanse jongen die in Londen had gestudeerd. Toen hij een lollie van me kreeg viel hij me om mijn hals. Hij zei dit is waar! Ik heb 8 verschillende teksten op de lollies staan en vroeg hem welke tekst hij op de lollie had staan. De tekst die hij had gehad was”Abandon your wicked way of life and your evil way of thinking. Come back to God.” (Isaiah chapter 55) Deze jongen die later Majid bleek te heten, zei deze maand voor het laatst in de uitgaanswereld te werken. Hij zou het laatste deel van zijn studie filosofie en theologie in Barcelona gaan afmaken. Vanwege de crisis was hij nu een jaar of tien in de uitgaanswereld aan het werk. De tekst uit de bijbel die hij las was een bevestiging voor hem dat hij in een andere weg in moest slaan. Hij vertelde zelf in een val getrapt te zijn, in een wereld vol drugs, alcohol en immoraliteit. Ik mocht met Majid bidden, een Johannes evangelie meegeven en hij wilde graag via Facebook contact houden. Bid voor deze jongen dat hij mag zien dat alleen Jezus hem kan redden.

CIMG4153

Ik ben toen naar de andere disco met veel Nederlanders gegaan. Ik werd aangesproken door een jonge vrouw uit Brabant. Ze had het eigenlijk wel een beetje gehad om te werken als propper. Ze had eerder in Blanes in een grote disco gewerkt, maar daar was ze weggegaan omdat er zo vaak een ruzie was om niets. Nu werkte ze voor een Nederlands cafe. Ze heeft een Johannes evangelie meegenomen. Dit gesprek liep door met twee ander meiden. Een had veel ellende in haar jeugd gehad en de andere was nu reisleider voor Go Fun. Ze zaten vol met vragen over regels, wat wel en niet mag. Ik vertelde ze waarom God regels heeft gegeven en wat de Heilige Geest in hun leven wil doen. Ik mocht hun beide wat lectuur meegeven.

Verder heb ik veel lollies uitgedeeld en er werd me vaak de vraag gesteld (door de Nederlandse jongeren): ‘waarom doe je dat hier’? Als antwoord gaf ik dan: “omdat het weinig zinvol is om bij de kerk te gaan staan, want die mensen krijgen wel te horen wat de weg naar God is. Maar hier kom ik mensen tegen die ‘van God los’ zijn en de weg een beetje kwijt zijn….”