fbpx

door Wessel Wit

AMSTERDAM – Lots of minors who due to stricter laws are not allowed to drink alcohol anymore in the Netherlands, all ventured to holiday destinations such as Spain this summer. Youth clubs such as GoFun and Beachmasters over there all look the other way when it comes to the minimum age for alcohol.

Dat blijkt onder meer uit een rondgang langs alle grote aanbieders van jongerenreizen. „Bij ons kun je zo veel drinken als je wilt, ook al ben je pas 15”, vertrouwt een telefoniste van X-travel ons toe. Bij GoGo klinkt het: „Onze reisleiding ziet dat wel door de vingers. En als je bij een discotheek wordt geweigerd, ga je toch gewoon indrinken met bier uit de supermarkt?” Net als in Nederland is de minimale leeftijd om bier of wijn te nuttigen op populaire vakantiebestemmingen als Blanes, Lloret de Mar, Salou of Ibiza 18 jaar. In de praktijk wordt daar echter niet of nauwelijks op gecontroleerd.

Dubieus

Een anonieme medewerker van Beachmasters bevestigt het dubieuze beleid. „Vanaf het moment dat deze jongeren hun appartement uit komen rollen, worden ze aan de lopende band dronken gevoerd. Of ze nu volwassen zijn of niet. Identiteitsbewijzen hoeven ze nergens te laten zien. Alle reisclubs lappen de regels in groten getale aan hun laars.”

Managers van de jongerenorganisaties schrikken van de bevindingen. Volgens hen wordt er juist wel ’streng gecontroleerd’ op de alcoholleeftijd. „Niet voor niets organiseren we geen drankspelletjes en is bier in onze bussen sinds kort verboden”, zegt Gerdien Elkink van GoGo Reizen. „Maar onze reisleiders zijn geen politieagenten die tijdens kroegentochten alles in de gaten houden.”

GoFun-directeur Roy van Delft denkt er hetzelfde over. „Onze reisleiding is er voor de service, niet voor het toezicht.” Hij geeft toe dat het invoeren van de strengere Nederlandse alcoholregels heeft gezorgd voor een toename van het aantal jongeren dat naar Zuid-Europa trekt om te feesten. „Kinderen van 16 of 17 die normaal gesproken naar Renesse of Terschelling gingen, waren dit jaar in Blanes te vinden. Maar onze reisleiding moedigt hen nooit expliciet aan om te gaan drinken.”

Commercieel directeur Jacco Tas van Beachmasters-eigenaar Bizztravel: „Wij kunnen in de kroeg nu eenmaal niet naast onze vakantiegangers gaan staan.”

Foto: ANP

Bron: De Telegraaf

Datum: vr 22 aug 2014, 05:30

Link: http://www.telegraaf.nl/binnenland/22993446/__Jeugd_mag_zuipen_in_Spanje__.html