fbpx

Should you plan to travel to Lloret de Mar this summer, chances are that you will come across Dirk-Jan Boerman. Dirk-Jan is going to the Spanish coastal city to tell party-going adolescents about Christian faith. In doing so, he always tries to stay authentic.“Young folks do not like puppet shows.”

Dirk-Jan heeft veel ervaring binnen de ‘evangelisatie-scene’. Na zich eerst jarenlang te hebben ingezet voor de Stichting Naar House, gaat nu veel van zijn vrije tijd en energie naar het opzetten van Beach Mission. Dit moet een organisatie worden, die jongeren tijdens hun vakanties wil ontmoeten en in contact wil brengen met Jezus. Dirk-Jan: “Ik kan wel in een kerk met jongeren gaan preken, maar daar kent iedereen de boodschap uit de Bijbel al. Juist in plaatsen als Lloret kunnen jongeren rondlopen met levensvragen. Er zijn gewoon heel veel jonge mensen die weinig weten over het geloof. Misschien kennen ze de verhalen wel, maar dan nog missen ze een persoonlijke relatie met God. Persoonlijk vind ik het leven met God het allermooiste wat er bestaat en dat gun ik die jongeren ook van harte. Ik heb altijd al een passie voor jongeren gehad. Ze zijn direct en meteen heel open. Dat spreekt mij aan.”

‘Ze moeten mij niet irritant vinden’

Dat jongeren direct zijn, kan ook een nadeel zijn. Zo zullen de afwijzingen die Dirk-Jan krijgt niet altijd even subtiel zijn. Maar dat hoort erbij, vindt Dirk-Jan. “Als ze niets van mij willen weten, kunnen ze natuurlijk gewoon doorlopen. Ik wil niet als een vervelende man daar staan; de jongeren moeten mij niet irritant gaan vinden. Bovendien houd ik mijzelf voor ogen dat er altijd een diepere laag achter de afwijzing zit. Zo kwam er een keer een jongen vloekend en tierend op mij af. Ik bleef rustig: ‘Waarom ben je zo boos?’ Die echte aandacht en liefde veranderden zijn houding. Hij werd kalm en begon zelfs vragen te stellen. Ik ben ervan overtuigd dat God op zo’n moment met die jongen aan het werk was.”

Gewoon in de tent

Met Naar House stond Dirk-Jan vaak één nacht bij een dance- of hardcorefeest. In Lloret zijn Dirk-Jan en zijn team van plan een hele week te blijven. Dat verschil heeft zeker zijn voordelen, vindt Dirk-Jan. “Er ontstaan echte contacten. De eerste keer dat we jongeren tegenkomen zijn ze vaak sceptisch, maar in de loop van de week verandert dat. ‘Hee, daar zijn ze weer’, zie ik ze dan denken. Soms knopen ze een gesprek aan of stellen ze vragen. Dan proberen we een afspraak te maken voor de volgende dag.”

Die ‘meetingen’ met jongeren vinden op allerlei manieren plaats. Soms zelfs gewoon in de tent van een groep jongeren. Dirk-Jan: “We gaan echt geen hele diensten organiseren. Jongeren zijn op zoek naar echtheid, die hoeven geen poppenkast. Ik weet nog wel dat we in Renesse bij een groep van tien meiden in de tent waren uitgenodigd. Die gastvrijheid vond ik al heel tof. Toen we daarna ook nog, zonder gegiebel, twee uur lang over hele serieuze vragen konden praten en nadenken, was dat heel bijzonder. Tijdens diezelfde trip hebben we ook 700 Nieuwe Testamenten mogen uitdelen. ‘Ik weet niet wat het is, maar ik kan niet meer stoppen met lezen,’ zei een jongen toen. Ik zie dat dan gelijk helemaal voor me, dat hij Bijbel leest tussen de bierkratten. Fantastisch! Al besef ik mij heel goed dat ik maar een schakeltje ben in het werk van God.”

Voor meer info kun je terecht op www.beachmission.org of op de Facebook van de organisatie.

Rimme Mastebroek